2014. március 9., vasárnap

A bicikli áttételskálája

Új HTML5 szimuláció az Asimov Tékában


130 évvel ezelőtt, ha ránéztél két biciklire, rögtön láttad, melyikkel tudnál gyorsabban tekerni sík terepen. Természetesen azzal, amelyiknek nagyobb az első kereke. Feltéve persze, hogy elég hosszú a lábad, hogy elérd a pedálját!

1884-ben ugyanis még közvetlen elsőkerék-meghajtású Penny Farthing tetején feszítve "bicyclerezett" az, akinek telt rá: ahhoz hasonlóval, amit a balra látható gif animáció mutat. (Forrás: eclectech.) Ez az a kerékpártípus, melyet nálunk emberemlékezet óta velocipédként ismernek; de ugyanerre a masinára gondolt 1885-ben hazánkfia, Igali Szvetozár is, a «Cyclist's Touring Club» Consulja, amikor "rendes bicycli"-ről írt a Magyar Elektronikus Könyvtár által 2013-ban MEKwebesített könyvében:


Manapság egyáltalán nem nyilvánvaló első ránézésre, hogy az 1885-ben kitalált Rover "biztonsági" bicikli ükunokái mekkora kerekű velocipéddel/rendessel állnák a versenyt,


hiszen ez ma már nem csak és nem elsősorban a kerékmérettől függ, hanem leginkább attól, hogy mekkora a fogszámaránya annak az első és hátsó lánckerék-kombinációnak, melynek segítségével a lánc átadja a hajtókar forgatónyomatékát a meghajtott hátsó keréknek. A kiválasztott áttételtől függően íme három veloméret a lehetségesek közül,

A 26"-es velocipéd (ha lett volna ilyen), megfelelt volna egy olyan 26-os (tehát 26" = 660,4 mm kerékátmérőjű) MTB-nek, amelyiknél elöl-hátul egyforma lánckerék – pl. 32:32 vagy 22:22 – van beiktatva a lehetséges 3×9 = 27 vagy még több kombináció közül. Az 50"-es velocipéd (ami normális méretnek számított) kb. egy olyan MTB-nek felel meg, amelyen a 44:23 kombinációt választottad ki a sebességváltóval. Nem épp a leggyorsabb! Ami a 100"-est illeti, nyilván kitalálod, mért nem építettek ilyent sohasem. Ugyanakkor egy kommersz MTB 44:11-es fokozata vagy egy országúti gép 52:13-asa már gyorsabb ennél is.
de kisebbek, sőt nagyobbak is akadnak, köztük olyan, amelynek olyan pici a kereke, hogy leérne a pedál, amikor hajtod. Vedd észre, hogy a 100"-es már így is olyan nagy (lenne, mert természetesen sosem használtak ilyent), hogy Sultan Kösen, a legmagasabb élő ember sem érné el a pedálját a lábával.

Lényegében erről szól az Asimov Téka új interaktív appletje, melyet ezen a weboldalon találsz:
Mutatok egy képernyőfelvételt is az appletről és az értékbeviteli felületről. Amit éppen látsz, az az én MTB-m sebességskálája. Az ábra segítségével könnyen ellenőrizheted azt, amit a fenti ábra szövegében írtam. Az applettel ripsz-ropsz kirajzolhatod a saját biciklid áttételskáláját is "veloméret"-ben, azaz "ekvivalens velocipédkerék-átmérő"-értékben:

Ha a fenti grafikon megfelelőjét elkészíted a saját bringádra, akkor könnyebben átgondolhatod, hogyan célszerű váltani az egyes sebességfokozataid között. Ehhez sok mindent fontolóra kell venned, de az egyik szempont az, hogy igazából hány különböző fokozatod van, és melyek azok a fokozatok, amelyeket csak az első váltó használatával lehet elérni. Itt pl. az látszik, hogy elöl a középső lánckereket használva csak a három legkisebb és a két legnagyobb fokozat nem érhető el. A többi csak finomság, persze olyan finomság, amelyen egy helyezés múlhat egy versenyen. 

Nézd meg ezt a bejegyzést is, mert érdekelhet:
Jó szórakozást!




1 megjegyzés:

  1. Nagy Sándor M And M: A Bicikli Áttételskálája >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Nagy Sándor M And M: A Bicikli Áttételskálája >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Nagy Sándor M And M: A Bicikli Áttételskálája >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    VálaszTörlés