2014. szeptember 17., szerda

Puszpángmolyinvázió 1 – Törökbálinti képek

A buxusmolyinvázió első jeleit kerek két hónapja, 2014 július 19-én észleltem a kertünkben, fűnyírás közben. Arra lettem figyelmes, hogy a buxuson lévő vízszintes pókhálók tele vannak zöldes színű „söréttel”.


Nem kellett soká keresgélnem, hogy felfedezzem a tetteseket, a szép, zöld színű hernyókat is.

A lepkék ekkor még nem tűntek fel.

Akkor még fogalmam sem volt róla, miféle hernyók ezek, de sejtettem, hogy a buxuslégyhez (Monarthropalpus buxi) hasonló specialistát tisztelhetek bennük, hiszen a puszpáng mérgező, ezért akármi nem eszi meg. Azóta rengeteg időt, energiát és agyalást fordítottam a problémára. Tegnap néhány élő hernyóra lett volna szükségem egy kísérlethez, és mivel – szerencsére – épp szűkében voltam már a készletnek, kiszaladtam a Szérűskertbe, arra számítva, hogy talán találok párat, mert szép buxusok nőnek ott. Nos, hogy mit találtam, azt lentebb láthatod.
  • A jelen bejegyzés publikálásával egyidejűleg (2014.09.17.) jeleztem a problémát Fernengel András törökbálinti képviselőnek.
  • Kiegészítés (2014.09.18.): A Szérűskertben és a régi temetőben található puszpángok permetezése megtörtént. Horváth Gyula közlése szerint Mospilan (hatóanyag: acetamipirid) kontakt & felszívódó hatású permetezőszert használtak.
  • Gyors tájékoztatásért a Nyugat-magyarországi Egyetem letölthető összefoglalójához fordulj (mielőtt elhamarkodottan kivágnád a tarra rágott buxust):
    A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) elleni védekezés lehetőségei.
  • Onlájn szaktanácsok Vétek Gábortól (Corvinus Egyetem) kaphatók ezen a linken:
    http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=account/customer_support/posts&topic_id=32079
  • A saját tapasztalataimról később számolok be, de néhány tippet lentebb is adok. 

Törökbálinti képek, javaslatokkal

Egy tükörhegyi képpel kezdem, a Kastély utca elejéről. A helyszín sokaknak ismerős a kápolna mellett, ahol nap mint nap elautóznak a tükörhegyi polgártársak.


Mutatok egypárat a tegnapi fotókból, amelyeket a Szérűskertben, ill. az ahhoz kapcsolódó régi temetőben készítettem.

Íme egy kép a régi temetőből:

Megjegyzem, ha a Flickres képekre kattintasz, végigmehetsz a Flickrre feltöltött összes kapcsolatos felvételemen, beleértve egy  kis vegyes sövényről készült képeket a Felsővár utcában. Ahogy időm engedi, a feltett képekhez kommentárokat fűzök, melyeket a Flickr oldalát lejjebb görgetve találsz meg. Itt csak néhányat emelek ki a többi kép közül.

És most jöjjön egy kép a Szérűskert temetőn kívüli részéről:

Megmutatom azt a nagy bokrot is, azzal a részletével, ahonnan az élő hernyókat vettem a kísérletemhez, amelyet említettem:

A bokor

A részlet


És itt egy demonstráció arról, hogy a tarra rágott buxuson található hernyók tegnap még elevenek voltak (direkt link: http://youtu.be/4-ZdtnVwkfQ), és lehet, hogy előbb fognak bebábozódni, mint elpusztulni, vagyis legfőbb ideje bepermetezni őket:

Javaslat #1

  • Ha a bokor az én udvaromban volna, és hosszabb távollét után ilyen állapotban találnám, akkor a mai eszemmel lepermetezném, hogy ne mászkáljanak el a hernyók, 
  • aztán visszanyírnám a növényt legalább egy arasszal, mert a hernyók (íme egy kis előzetes infó a következő részből) a tarrágás során nemcsak a leveleket eszik, hanem lerágják a zöld kéregrészeket is, amelyek a vékony gallyacskákon vannak. Ezért marad meg az a sok száraz levél a hajtásvégeken, amelyeket már nem fogyasztanak el a hernyók. 
  • A buxust ismerve, egy tarrágást valószínűleg átvészel majd a bokor, de az új levélzet ismételt elvesztését már nem feltétlenül, tehát jövőre folyamatosan figyelni kell rá.

Amikor a Szérűskertbe igyekeztem, a Szérűskert utcán mentem fel, ahol az utcán feltűnt egy buxussövény. Messziről kiszúrtam a károsítás nyomait. Gondoltam, szedek pár hernyót a sövényről, és megspórolom a maradék utat a Szérűskertig.

Közelebbről láttam, hogy a tulaj még épp idejében vette észre a bajt, és nyilván elszaladt a szomszéd utcába, a gazdaboltba egy adag (5×10 literre való) Decis permetezőszerért, ami nálam is bevált, aztán bepermetezte.

Javaslat #2

A tapasztalataim gyümölcseit (újólag) megelőlegezendő, megmutatom (kissé eltúlozva), hogy én hogyan permetezem a buxust. Aki most fedezte fel a bajt, és amatőr kertész, az kövesse a példámat. (Hacsak nem tudja jobban, ami nem kizárt :) Érdemes elolvasni a videóhoz fűzött kommentáromat is a mivel, hogyan és miért kérdésekre adott válaszaimmal.
(Itt a direkt link a YouTube-on: http://youtu.be/yLHuYs2GScM)



Kapcsolatos Flickr albumaim

A molyról és kártételéről

A moly törökbálinti kártételéről


A folytatás

Tartalom:

  • A tarrágott buxusok visszavágása
  • A moly életciklusa 
  • Hogyan telel át a moly?
  • Permetezés (figyelembe véve a buxuslegyet is)
--------------------------

Buxus – nyílt csoport a Facebookon


A Buxus nevű nyílt FB csoportot 2015. május 4-én alapítottam. Íme a linkje:


Akkor nem foglalkoztam toborzással, de egy bloglátogatóm (Németh János) egyik megjegyzése arra ösztökélt, hogy ma, 2015. október 28-án, meghirdessem a csoportot a puszpángmolyos blogbejegyzéseimben. Olvasd el az alábbi célkitűzéseket, és ha értelmet látsz benne, csatlakozz. Majd meglátjuk, mire megyünk együtt.
A Buxus FB csoport célja
A csoport jelenlegi fő célja a puszpáng (Buxus sempervirens) megóvása a hazánkat elözönlő selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) inváziójától. Ennek érdekében a tagok megosztják egymással a puszpángmoly elleni védekezéssel kapcsolatos információikat és tapasztalataikat. A megosztandó információk magukban foglalják a természetes ellenségekkel kapcsolatos megfigyeléseket, a felnőtt alak felbukkanásának idejét vagy bármit, ami segítheti a kártevők elleni védekezést.
A csoport általánosabb célja a puszpáng növényvédelmével kapcsolatos tapasztalatok megosztása, például a buxuslégy/buxusszúnyog (Monarthropalpus flavus/buxi) elleni védekezésé.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése