2014. május 11., vasárnap

Állati történetek a TED-en

Négy olyan állati (jó) TED előadást ajánlok ezen az oldalon, melynek magyarításához 2014 első harmadában fordítóként vagy lektorként járultam hozzá. Van köztük humoros, van köztük hátborzongató, de unalmas egy sincs. Ha tetszett valamelyik, látogasd meg a videóválogatásom ezen a helyen: http://nagysandor.eu/TED/, ill. a közreműködéseimet a TED listáján: http://www.ted.com/profiles/1551186/translations. Javaslom, hogy a TED videóihoz ne Internet Explorert használj!

1. Ed Yong: Öngyilkos tücskök, zombi csótányok és más parazitamesék


Összefoglaló: Mi, emberek, büszkék vagyunk szabad akaratunkra és függetlenségünkre. Ám elképzelhető, hogy létezik egy láthatatlan és sötét hatás, mely elkerüli figyelmünket. Lebilincselő, szórakoztató és felrázó előadásában Ed Yong, tudományos újságíró, elmagyarázza nekünk, hogyan finomították tökéletesre a paraziták a manipuláció művészetét. Lehet, hogy mi magunk is befolyás alatt állunk? Több mint valószínű. (Tárgyszavak: Artemia csiga csótány ékes ősdarázs galandféreg húrféreg macska métely parazita sórák Toxo zombi. Megjelent: 2014.05.11.)



A három állatnak köze van egymáshoz.
Hogy mi, az kiderül a fenti videóból!


2. Carin Bondar: Mint a madarak és a méhek (meg a többi malac!)


Összefoglaló: Ha azt hiszed, hogy mindent tudsz a szexről, ideje átgondolnod. Carin Bondar biológus a tudomány oldaláról világítja meg, hogyan csinálják az állatok. Carin az állatok szexuális viselkedésének szakértője, és imádja másokkal megosztani állati történeteit a szexről. (Tárgyszavak: állatok szexualitása elefánt fogópénisz fülbemászó hiéna kacsa kacsarák molly nautilusz orgazmus párzókar pénisz péniszklitorisz poloska szex tapír vagina yucatáni fogasponty. Megjelent: 2014.04.13.)

3. Nicolas Perony: Kiskutyák, azazhogy komplexitáselmélet


Összefoglaló: Az állatok viselkedése nem bonyolult, csak komplex. Nicolas Perony azt kutatja, hogy az egyes állatfajok – legyen szó skót terrierekről, denevérekről vagy szurikátákról – hogyan követnek egyszerű szabályokat, amelyek együttesen egy nagyobb léptékű viselkedési mintát eredményeznek. Ez az egyszerűségből született komplexitás segíti őket abban, hogy alkalmazkodni tudjanak életkörülményeik változásához. (Tárgyszavak: állatok viselkedése etológia komplexitás nagyfülű denevér szurikáta. Megjelent: 2014.04.12.)

4. Hendrik Poinar: Hozzátok vissza a gyapjas mamutot!


Összefoglaló: Világszerte rengeteg gyermek álma, hogy óriási állatokat lásson újra a Földön. Valóra váltható ez az álom? Szabad-e valóra váltani egyáltalán? Hendrik Poinar informatív beszédet tart a következő – szó szerint – nagy dologról: kutatás egy olyan lény létrehozásáról, amely nagyon hasonlít a mi „kis” szőrös barátunkhoz, a gyapjas mamuthoz. Az első lépés, a gyapjas genomjának szekvenálása, már majdnem kész. És persze hatalmas ez is. (Tárgyszavak: DNS genom jégkorszak kihalt fajok mamutfélék ormányosok pleisztocén szekvenálás. Megjelent: 2014.01.15.)

Jó szórakozást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése