2014. április 28., hétfő

Kefirkészítés olcsón, tisztán, házilag? Lehetetlen!

Vagy mégsem?


A kefir kiváló ital! (szimbolikus kép)
Sokat gondolkodtam azon mostanában, hogy ha Spoóroloós János lennék (márpedig aki ismer, tudja, hogy Sándor a nevem), hogyan készítenék magamnak kefirt olcsón, egyszerűen, házilag, ha értékes időmből tudnék szakítani, mondjuk 3 percet a gyártásra. Az alábbi gondolatkísérlet receptjét – értelemszerű változtatással – Pilsner Urquell, hagymás zsíros kenyér vagy tejbegríz előállítására is lehet alkalmazni. Azért említem ezeket, mert a Milli-féle kaukázusi kefiren kívül ezek azok az ételféleségek, amelyeket életem bizonyos szakaszaiban annyira szerettem, hogy képtelen voltam őket megunni. (Az „ételféleség” kifejezést egy harminc év előtti és ötven feletti, harcias Izabella utcai házmesterasszonytól parafráztam el; a „parafráz” igét pedig most találtam ki, mert szeretem a szavaimat jól megválogatni.)

Arra gondoltam, hogy először megadom a receptet, aztán írok valamit arról is, hogy mért gondolom úgy, ahogy. Ez már egy ilyen tanári izé nálam. Nyugdíjas docenseknél gyakori.

A kefirkészítés algoritmusa


  1. Végy egy raklap agyonpasztőrözött, agyonhomogénezett tartós tejet a legolcsóbb fajtából.
    • Ez gyakorlatilag mindig 1,5% zsírtartalmú tejet jelent valamelyik Visegrádi országból – tehát baráti tejet, Baráti Áron. (Ki is az?)
  2. Végy egy kupakkal lezárható élőflórás kefirt, ahol és amikor a legolcsóbb.
    • De csak ha szereted, mert különben még így is pénzkidobás. 
  3. Edd meg a kefirt, vagy etesd meg valakivel. 
    • Ne a dobozból idd meg, hanem pohárból, kiöntve a doboz teljes tartalmát.
    • Ne csurgasd ki teljesen a dobozt, hogy maradjon benne „oltóanyag”.
  4. A kiürült dobozt haladéktalanul töltsd meg tejjel (lásd az 1. pontot). 
    • Ne használj tölcsért, és egyenesen a tejes dobozból öntsd a tejet, a mosogató felett. Így nem kerülnek „idegen” bacik és gombák a tejbe, és nem csurgatod le a tejet a konyha perzsaszőnyegére.
  5. Csavard vissza a kefires doboz kupakját, öblítsd le vízzel a külsejét, és töröld szárazra.
  6. Húzz egy strigulát a kefires doboz oldalára alkoholos filccel. 
    • Ez talán a legfontosabb lépés. Ha kihagynám, nem nevezhetném ezt az algoritmust a képzeletbeli kefirgyártás tízparancsolatának. 
    • Másrészt meg fogod látni, hogy idővel gyarapodni fognak a strigulák némelyik dobozon. (Nem viccelek: ez benne van az algoritmusban.) Ha nyitsz egy „Újrahasznosítási eredményeim” c. naplót, minden 10 strigula után beírhatsz magadnak egy piros csillagot, hogy aztán eldicsekedj vele barátaidnak. De ne csalj, mert ellenőrizni fogom!
  7. Rázd össze a megtöltött doboz tartalmát, és rakd félre valahová a konyhában. 
    • Hagyd szobahőmérsékleten: ne tedd túl meleg helyre (tűző napra, fűtőtestre), de persze a hűtőbe se.  20-24°C-nál szerintem 24 óra elég. Gondolom, nyáron fél nap is megteszi.
  8. Időnként (mondjuk fél naponta, vagy reggel és este) rázd össze, kóstold meg, és ha jó már, lásd a 3. pontot,
    • vagy tedd be a hűtőbe, amíg el nem fogyasztod.
    • Ha nem elég savanyú még, vissza a 7. ponthoz.
  9. Ha a doboz alul savót ereszt már, vagy az íze már nem az „igazi”, akkor vissza a 2. ponthoz.
    •  Ez több strigula esetében előbb-utóbb várható.
  10. Ha fogytán a tej, vissza az 1. ponthoz.

Mért csinálnám úgy a helyemben, ahogy leírtam?


Természetesen azért, mert olcsó, pofonegyszerű, tiszta, pepecselésmentes, és megfelel az újrahasznosítás elvének. Na és persze az sem mellékes, hogy működik a dolog. Legalábbis ez a munkahipotézisem. (Persze, elvileg elképzelhető az is, hogy ki is próbáltam már, csak nem árulom el.)

Maláta, víz és komló – a Pilsner Urquell fő összetevői. (Szimbolikus kép)

Na jó, de mért működne a dolog?


Nemcsak azért használnék agyonpasztőrözött tejet, mert az olcsóbb, hanem azért, mert abban nincsenek bacik és gombák, amelyek a maguk feje után kezdenék biotechnológiai kezelésbe venni a tejet, konkurálva az „oltóanyag” baktériumaival és gombáival.

Hogy az ilyen tejben nincsenek mikroorganizmusok, az abból látszik, hogy a tej csakugyan tartós. Ha lenne benne pl. valamilyen tejsavbaktérium, akkor egy idő után a tej bontatlan dobozban is megsavanyodna, ti. a tejsavas (és az alkoholos) erjedés anaerob: nem kell hozzá oxigén.

Azt mondják a tartós tejre, hogy „nem is tej az, mert meg sem alszik rendesen”.

Ez valószínűleg butaság, ugyanakkor mély gondolat is egyben. Magamévá is tettem hipotézis formájában. Tudniillik arra gondoltam, hogy ha annyira fontos számunkra a bélflóra, akkor egy kérődző számára is fontos lehet, és talán az „igazi tej” – vagyis a friss tehéntej – nem is azért alszik meg magától, mert rosszul mosták meg a tehén tőgyét, hanem azért, mert a tehén eleve „beleteszi a bacikat” a borja hasznára, és így a mi hasznunkra is, akik laktális élősködői vagyunk. (Ezt a szakkifejezést ugyancsak most találtam ki. Finomabban szólva nevezhetném magunkat a boci tejtestvéreinek is.)

A fenti hipotézisre nem találtam irodalmat, viszont az emberi anyatejre vonatkoztatva igen. Aki tud angolul, nézze meg ezt a két forrást:


Az első arról szól, hogy az anyatejben 700 féle baktériumot mutattak ki: nem azért, mert véletlenül kerültek bele, hanem azért, mert ez, hogy úgy mondjam: „része az anyai gondoskodásnak”. Nos, a tehén is csak egy anya.

Ugyanerről a témáról szól a Scientific American cikke is (ez talán magyarul is megvan valahol):


Megnéztem egy pár magyar weboldalt aludttejreceptekről. Több helyen találkoztam azzal a megállapítással, hogy „a tej megalvadásához szükséges baktériumok a környezetből kerülnek bele a tejbe”. Ez alighanem marhaság. Ellentmond ennek ugyanis a tartós tej, amely kinyitva is eláll egy-két napig. Végül aztán mégiscsak megváltozik: többnyire undorító ízű lesz, mert olyan spórák kerülnek bele, amelyek csak ezt tudják, nem pedig a savanyítást.

Az a tippem (na jó: kipróbáltam), hogy ha a Milli-s dobozba „igazi” termelői tejet töltene az ember, az eredmény finom, de közönséges aludttej lenne, mert a Milli baci- és gombatörzsei nem rúgnának labdába a tejben eleve benne lévő tejsavbaktériumok mellett.

Ha már a Milli szóba került, még két észrevételt tennék. Ha az ember 1,5%-os zsírtartalmú tejet savanyít, az eredmény – élvezeti szempontból – nem lehet azonos egy 3,8% zsírtartalmú termékével. Mivel az „inkubálási hőmérséklet” is változó, várható, hogy a kefir íze striguláról strigulára változik, hiszen semmi sem garantálja, hogy a baktérium- és a gombaállomány egyforma mértékben fog szaporodni. Ezért az íz előbb-utóbb el fog térni az eredetitől, de azért szerintem sokáig finom lesz, ha más is.



19 megjegyzés:

  1. (aludttej házilag tartós tejből: kirakom egy nagyobb ibrikbe, keverek bele egy nagy evőkanál tejfölt, és szobahőn hagyom, míg meg nem alszik)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon egyszerű recept, és abszolút hihető. Pont erre számítanék: mire a környezet mikrobái észbe kapnának, a tejfölből importált tejsavbacik már el is készítették az aludttejet!

      Törlés
    2. harcos ellenzője vagyok a "dobozos tejet nem is tejből készítik" városi legendának :-)) és teljesen egyetértek veled abban, hogy a dobozos tejben nincsenek baktériumok, ergo kinyitás után a levegőből az megy bele, ami a levegőben a környéken van, mai háziasszony konyhájában inkább penész meg rothasztó baktériumok, tejsavbaktérium elég ritkán, ezért romlik meg olyan undorító módon, ha magára hagyják

      a tejfölben levő bacikkal nagyon könnyen be lehet oltani - férj szereti a klasszikus aludttejet nyáron, akkor naponta kell csinálnom :-))

      Törlés
    3. érdekes idő van nálad, merre élsz? (a hsz-hez 11:47 van írva, de bp-en most 20:47 van)

      Törlés
    4. Kíváncsi vagyok, most mit fog beírni. A gépem órája 5:15-öt mutat. Talán a Guglinak tippelnie kellett, mert rémlik, hogy megnyomtam a tiltás gombot, amikor lokalizálni akarta a számítógépemet. Szóval a helyi időt akarta tudni. Most látom csak, hogy a Te megjegyzéseden is 11:49 szerepel, holott azt írod, hogy az órád 20:47-et mutat. Most már csak azt kéne tudni, hogy a 11:49 am-et vagy pm-et jelent a Guglinak.

      Törlés
    5. Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK ZR

      Törlés
  2. Az aludttejhez szükséges bacik a tehénből jönnek a friss tejjel, nem a levegőből, a bociknak szükségük van rá. El szoktuk felejteni, hogy a tej eredetileg nekik készül :)
    Természetesen lehet otthon kefírt készíteni olcsón, tisztán, de nem az itt leírt módszerrel, mert kefírgomba is kell hozzá amit kiszűrök a kész kefírből - azt nem tudom, hogy a Milli kefírt hogyan gyártják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Barják László, a megjegyzést. Én is erre céloztam a bejegyzés közepe felé:
      "...arra gondoltam, hogy ha annyira fontos számunkra a bélflóra, akkor egy kérődző számára is fontos lehet, és talán az „igazi tej” – vagyis a friss tehéntej – nem is azért alszik meg magától, mert rosszul mosták meg a tehén tőgyét, hanem azért, mert a tehén eleve „beleteszi a bacikat” a borja hasznára..."
      Én sem ismerem a Milli technológiáját, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy csakugyan "élő flórás", és több ciklust is túlél a "klasszikus" változat flórája -- az eredmény alapján ítélve gyakorlatilag változatlan, ill. csak lassan változó összetétellel. Lehet, hogy technikai értelemben nem kaukázusi kefir az, amit csinálok. Megengedem azt is, hogy még csak nem is kefir. Mindenesetre az íze és az állaga olyan, mint a kaukázusi kefiré, nem pedig olyan, mint az aludttejé.
      A "Janga" változatra ez nem vonatkozik. Ott is van egy stabil túlélő (az, amelyik a selymes simaságot adja, ha minden klappol, nyúlósságot, ha nem), de észrevehetően kell lennie egy másik komponensnek is, amelyik a savanykás ízt adja, és ezek aránya gyakran már az első ciklusban durván eltolódik.
      Természetesen nem akarok meggyőzni senkit. Csak leírtam egy egyszerű receptet, amit rengetegszer kipróbáltam már, és nekem működik.

      Törlés
    2. Csacskaság,hogy a fent leírt módon nem készülhet kefír!
      De igen is készülhet,magam is kipróbáltam. A kefírgombás sztorit a tejipar sem nyomja inkább oltókapszulát használnak
      http://hazisajtkeszites.hu/sajtbolt/alapanyag/kefir-kultura-50-l-tejhez

      Törlés
    3. Köszönöm a megerősítést és a linket, kedves Unknown.

      Törlés
    4. Kedves Sándor! Ragyogó kaukázusi kefírt lehet készíteni így,bár én mivel több litert csinálok,egy kissé eltértem.
      Műanyag zárható edénybe rakok kb 2 liter 1.5-ös UHT "OLCSÓ"
      tejet mindenféle forralásos hókuszpókusz nélkül.2-3 dl kefír megy bele/kaukázusi/ és 24 óra mulva kész.Akárkivel megkóstoltattam,mindenki "kaukázusi kefírnek" minősítette.
      Ha érdekli a hasonlóan olcsó nagyon finom "házi barackjoghurt" receptje szivesen leírom.

      Törlés
    5. Sándor az"Unknown"is én voltam,nem tudom miért nem írta ki a nevem :)

      Törlés
    6. Köszönöm György, jöhet a recept. Biztos mások is kipróbálják majd.

      Törlés
  3. Hozzávalók 2 liter UHT tej 1 doboz olcsó natúr joghurt. A tejet 30-50
    fokosra felmelegítjük,majd a joghurtot szépen belekeverjük egyenletesen eloszlatjuk-ez az"oltvány". A kész keveréket műanyag zárható edénybe beleöntjük,lezárjuk majd egy pléddel vagy nagyobb törülközővel "bebugyoláljuk" és 8 órára huzatmentes helyre tesszük.
    8 óra múlva kész a házi joghurt. A kész joghurtból egy pohárnyit szedjünk ki follpackkal zárjuk le ez a következő "oltóanyag"
    A varázslat most jön ettől lesz barackos.Penny vagy Auchan 195 Ft-os cukormentes narancs szörpöt kb 2 dl lassan KÉZI habverővel hozzákeverünk a kb 2 liternyi natúr joghurthoz és láss csodát teljesen olyan íze lesz mint a bolti barackos ivójoghurtnak.
    Én otthon BENEI nápolyis vödörben készítem,van amikor a 3 liter is kevés.Ha elkészültünk tanácsos jól lehűteni,a kiszedett következő oltani valót is hűtőbe kell rakni,1.5 ös és 2.8 as valamint 3.5-ös tejekkel is működik,akár keverve is.Ami fontos ne hevítsük 50 foknál melegebbre a tejet,mert az árthat a joghurt kultúrának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyami! Köszönöm György a receptet a többiek nevében is. Kipróbálom :)

      Törlés
  4. Kaukázusi kefír házilag 2.0

    2 liter tejhez 1 pohár bármilyen élőflórás poharas sima kefír,ebben a nyári melegben kb 1 nap és kész. Teljesen "KAUKÁZUSI" jellegű lesz.

    VálaszTörlés
  5. György megjegyzését mindössze annyival egészíteném ki, hogy sajnos nem minden joghurt és kefir valóban élőflórás, még akkor sem, ha rá van írva. Ezért érdemes először egy pici adaggal tesztelni: ha a tejből joghurt lesz, akkor mehet György receptje, ami valóban nagyon finom :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Nagy Sándor M And M: Kefirkészítés Olcsón, Tisztán, Házilag? Lehetetlen! >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    VálaszTörlés